7 tips voor de perfecte teambuilding activiteit.

Zo wordt jouw teambuilding activiteit een succes!

Teambuilding activiteiten; het wordt steeds populairder en niet zonder reden. Je groeit tijdens zo’n activiteit niet enkel als team, maar ook persoonlijk. Verbinding en vertrouwen zijn twee kernwaardes voor een succesvolle teambuilding activiteit.
Maar hoe organiseer je zo’n activiteit? Hoe bereik je jouw doel?
Ik heb 7 handige tips voor jou: zo wordt jouw teambuilding activiteit zeker een succes!

1. Bepaal een doelstelling

Een gezellig dagje met uw team kan heel leuk zijn, maar een teambuilding dag valt of staat bij het hebben van een doelstelling, dus wat wil je bereiken met de teambuilding dag.

2. Kies een passende locatie

Kies voor teambuilding altijd de juiste locatie.  Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een externe locatie te zijn, maar de ervaring leert wel dat dit erg prettig werkt. Een externe locatie werkt verfrissend en er zijn geen dagelijkse kantoorbeslommeringen. Kies voor jullie teambuilding event een passende locatie en zorg ervoor dat het bij de invulling van het programma past. Dit zorgt voor meer inspiratie, waardering en creativiteit van de medewerkers.

3. Maak gebruik van een externe trainer

Als mensen dagelijks samenwerken ontstaan er vaak (onbewuste) patronen en ‘blinde vlekken’. Een externe trainer kan deze patronen herkennen, blootleggen en doorbreken.

4. Kies voor diverse breaks tijdens het programma

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Focus en concentratie kunnen nooit de hele dag aanhouden op hoog niveau.
Zorg daarom altijd dat je programma niet van 08:00 tot 17:00 uur volgepland is, maar zorg voor voldoende breaks. Dat kan een lunch, rookpauze of “schermpjes tijd” zijn, maar zorg dat je programma focus en afleiding combineert.

5. Organiseer een buitengewone ervaring

Niets is zo saai als de zoveelste jaarlijkse teamdag waarbij uw mensen vooraf al denken “daar gaan we weer”. Daarom is het belangrijk om een bijzondere dag te organiseren voor uw mensen met fantastische activiteiten onder anderen strand activiteiten zoals zandsculpturen creëren, strandvolleybal, strandtennis etc. maar ga ook buiten je comfort zone en kies ook voor mindfullness wandelen, Taichi, yoga etc. 

6. Een meerdaags teambuilding(ontwikkeling) event organiseren

Vraag je ons naar de ideale teamdag opzet, dan adviseren we graag een meerdaags programma. Eén overnachting is voldoende, maar het geeft tijd voor het bespreken van belangrijke zaken, en aansluitend een avond/ nacht om dit te laten inwerken. Daags erop kun je actiepunten maken. Maar misschien wel het belangrijkste is de rust en ontspanning die heerst tijdens een meerdaags programma. ’s Avonds samen lekker samen eten en genieten. En juist tijdens dié momenten worden de o-zo belangrijke informele punten besproken. Het levert altijd goede gesprekken en een nóg betere band tussen de collega’s op.

7. Herhaling is essentieel

Eén zwaluw maakt nog geen zomer.  En één teambuilding sessie kan geen volledige verandering teweegbrengen. Wanneer er belangrijke doelstellingen behaald dienen te worden is een repeterend karakter (de kracht van herhaling) verstandig. De output van sessie 1 wordt verwerkt, geïmplementeerd, en leidt tot de input van sessie 2. Dit kan een volledig andere sessies zijn, maar soms ook een verdieping daarvan.

Het is dan ook verstandig om te zorgen voor een follow-up, waarbij communicatie naar de totale organisatie of afdelingen een onderdeel kan zijn. Ook kun je met de trainer alvast een vervolgtraject inzetten en een vervolgafspraak plannen.

Veel succes en plezier,

Daniela

 

 

 

Artikel delen: