header-blog 2 (1)

“Als je naar links kijkt, zie je rechts niets”

Waarom is een duidelijke focus belangrijk en hoe behoud je deze?

We zijn tegenwoordig altijd maar druk, druk, druk. We leven in een wereld vol constante prikkels en we worden gedwongen om ons te blijven ontwikkelen om mee te draaien in de wereld. Het is lastig om dan je focus en je doel voor ogen te houden. Niet alleen voor jou persoonlijk is dit een uitdaging, ook in teamverband is het hebben van een gezamenlijke focus een uitdaging. Echter zijn veel mensen door de maatregelen die genomen zijn in verband met het corona virus verplicht om even een stapje terug te doen. Tijd om nieuwe focus te krijgen in wat jij doet én deze ook te behouden!

Een aantal weken geleden las ik het boek ‘Ik2 – de beste versie van jezelf’ van Margriet Sitskoorn (brein deskundige en hoogleraar klinische neuropsychologie). Een aanrader! Margriet Sitskoorn legt uit hoe onze hersens werken en hoe jij het beste uit jezelf haalt. Dit doet ze door wetenschappelijke kennis te verbinden aan dagelijkse praktijkvoorbeelden.

Het boek bood mij verschillende inzichten. De quote “alles waar je aandacht aan geeft groeit” is een veelgehoorde uitspraak. De betekenis werd mij nog duidelijker dankzij haar boek. Een uitspraak van Margriet welke écht bij mij bleef hangen was “Als je naar links kijkt, zie je recht niets.” Oftewel:

Als ik kijk naar wat ik wil, zie ik niet wat ik niet wil.
Als ik voel wat ik wil voelen, voel ik niet wat ik niet wil voelen.
Als ik denk wat ik wil denken, denk ik niet wat ik niet wil denken.

Heel flauw, maar zo werkt het wel.

Onze trainers en coaches zetten deze principes in de praktijk met jou, zodat jij en je collega’s niet alleen de kans krijgen om te ontwikkelen, maar ook om een duidelijke focus te krijgen. Zodat iedereen dezelfde kant opkijkt; of dit nu links of rechts is.

Bewustwording binnen het team is hierbij belangrijk. Hierbij richt jij je vooral op het creëren van bewustwording van de houding en het gedrag van jezelf en anderen. Maar waarom is die bewustwording nu belangrijk voor het leggen van die focus? Welke resultaten haal je hier uit?

Resultaat vanuit een betere focus: 

Aantoonbaar betere resultaten – de output stijgt
• Jouw team krijgt aantoonbaar meer gedaan (en ziet dat ook)
• De doelfocus en resultaatgerichtheid binnen uw team neemt sterk toe

100% overzicht over de werkvoorraad van het totale team
• Betere prioriteitstelling op teamniveau
• Het werk is onderling gemakkelijker uitwisselbaar

Minder werkdruk voor de teamleden
• Werk is gemakkelijker over te nemen
• Teamleden ondersteunen elkaar in het halen van de teamdoelen

Meer voldoening aan het einde van de werkdag
• Medewerkers hebben meer inzicht in ‘het werk dat gedaan is’
• Gevoel van trots op de geboekte resultaten en de verbetering daarin

De saamhorigheid neemt toe
• Medewerkers ondersteunen elkaar bij ziekte, vakantie en vrije dagen
• De sturing op teamdoelen versterkt de wederzijdse afhankelijkheid
• Het dagelijkse ‘afstemmingsmoment’ draagt positief bij

Alle teamleden worden beter (en effectiever)
• Ook mindere spelers worden meegetrokken door het team
• Teamleden leren meer van elkaar

Let me know, als ik je kan helpen!

Artikel delen: