Renie Rieffe is vakbekwaam en ervaren op het gebied van medezeggenschap, arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid.

Uitgelezen manier voor medewerkers participatie

Mogelijk roept een woord of term een allergie bij je op. Dat is heel menselijk maar ook jammer omdat de benieuwdheid dan stopt.

Stel: je werkt bij een bedrijf met een vast of flexibel contract. Je hebt een drukke baan en daarnaast ook nog een privé leven. Er zijn veranderingen gaande bij je bedrijf. Dat weet je wel maar je hoort er niet veel over. Je hebt ook niet echt ruimte om er naar te vragen en je leidinggevende heeft het ook druk dus…….als je elkaar spreekt gaat het over je werkzaamheden.

Stel: je werkt al maanden vanuit huis en dat betekent dat je geen reiskosten vergoeding meer krijgt maar ook geen vergoeding voor het thuiswerken terwijl je toch echt wel meer kosten maakt voor de verwarming, koffie en je hebt ook geen goede werkplek en hebt al maanden nekpijn.

Zo kunnen er zaken spelen voor jou die te maken hebben met organisatorische wijzigingen of onderwerpen op het terrein van de arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden of sociaal beleid.

Om te zorgen dat jou belangen worden vertegenwoordigt in het overleg met de bestuurder over zaken zoals hierboven omschreven is er in Nederland medezeggenschap georganiseerd. Vaak in de vorm van een ondernemingsraad (OR) of aanverwante vorm (COR, DOR, OC, PVT).
In een OR werken medewerkers en daar worden ze speciaal voor opgeleid. Het is dus eigenlijk een deel van hun baan. Dat doe je er niet zomaar bij maar is wel super interessant en leerzaam. Daarnaast lever je een belangrijke bijdrage aan het welzijn en plezier in de organisatie. Voor de bestuurder heeft het ook echt een meerwaarde dat er een OR is.

Wil jij hier meer over weten, informeer eens bij de OR van je eigen bedrijf over wat ze doen en wie ze zijn. Zit je al in een OR en op zoek naar scholing, begeleiding of training?
Neem dan contact op met Daniela Verwilligen en samen verzorgen wij dat waar jullie als medezeggenschapsorgaan behoefte aan hebben. Een OR heeft recht op minimaal 5 dagen scholing volgens een specifieke wet (Wet op de Ondernemingsraden) en dat is niet zomaar.

Ondernemingsraadswerk is een specialisatie en een uitgelezen manier voor medewerkers participatie oftewel zorgen dat er rekening wordt gehouden bij besluitvorming met jou en je collega’s.

Renie Rieffe is een bij SCOOR/RMZO geregistreerd opleider en als docent geregistreerd bij het CRKBO.

Artikel delen: