Een nieuwe OR oprichten. Hoe doe je dat?

Een OR oprichten. Het klinkt zo simpel. Je vraagt medewerkers of ze erin willen deelnemen, houdt verkiezingen en dan… ja, wat dan eigenlijk? Voor die vraag stonden ze onlangs bij Feyter Forklift Services. Yorick Block, kersverse voorzitter van hun net opgerichte OR, vertelt erover.

“Al dertien jaar werk is als verkoper in de technische branche en sinds een goede drie jaar bij Feyter Forklift Services. In al die tijd had ik nog nooit met een OR te maken gehad, maar toen de directie een oproep voor OR-leden deed, wekte dat wel gelijk mijn interesse. Ik vind het namelijk leuk om vooruit te kijken, problemen op te lossen en dingen voor elkaar te krijgen waar iedereen beter van wordt.

Voordat ik me aanmeldde, ben ik me wel eerst in de OR gaan verdiepen. Wat is dat eigenlijk en wat moet je als OR-lid doen? Het leek me wel wat. Inmiddels vorm ik samen met vier andere collega’s de OR.

Geen idee waar je moet beginnen

Natuurlijk heb je als nieuwe OR-leden geen idee waar je moet beginnen. Er komt zoveel bij kijken! Wetgeving, procedures, rollen, taken, rechten, vergader- en communicatietechnieken… De afdeling HR had gelukkig al contact gelegd met Zeeland Retreats. Zij hebben ons aan de hand meegenomen. Dat begon met een tweedaagse training waarbij de eerste dag vooral gericht was op ons als team en de tweede dag op de theorie.

Teamdag

Die eerste dag deden we verschillende activiteiten waarbij er vooral naar onze persoonlijkheden en kwaliteiten werd gekeken. Zo moesten we bijvoorbeeld met een bootje naar de overkant peddelen. Klinkt simpel en we hadden een ervaren roeier in ons midden, dus we luisterden allemaal naar hem, dan zou het wel goedkomen. Daaruit volgde meteen les 1: staar je niet blind op ervaring alleen, maar overleg samen wat de beste aanpak is.

Veel over elkaar geleerd

En zo hebben we tijdens de verschillende activiteiten nog veel meer geleerd, ook over elkaar. Wie zijn de doeners, wie de denkers? Wie is een leider of juist een volger? Wie is waar goed in? Het is echt merkwaardig hoe snel de trainer dat wist boven te halen. Hij deed het fantastisch, zag direct wat er gebeurde en gaf meteen goede feedback. Het leuke was ook dat we elkaar als OR-leden goed aanvullen. Van hieruit hebben we de rollen goed kunnen verdelen.

WOR en nog veel meer

Na deze superleuke dag kregen we een theoretische trainingsdag over de WOR, de Wet op de ondernemingsraden. Pittige kost, maar heel waardevol. Het heeft ons een basis gegeven om onze rol als OR goed te kunnen vervullen. Maar er is nog ontzettend veel meer te leren en Zeeland Retreats gaat ons daarbij helpen. We zijn al met een trainingsplanning voor volgend jaar bezig.

Vraagbaak

Het kunnen terugvallen op een partij als Zeeland Retreats als vraagbaak is echt fijn. Daniela en Joost zijn super-enthousiast en uitermate prettig in hun communicatie. Ze hebben niet overal zelf het antwoord op, maar beschikken wel over een netwerk aan OR-specialisten die onze kennis verder kunnen bijspijkeren.

Samen voor een fijne werkomgeving

Ondertussen zijn wij als OR al met onze eerste casussen bezig. Er is er zelfs al eentje succesvol afgehandeld, met een waardevolle wijziging in het bedrijfsreglement als gevolg. Verder delen we zoveel mogelijk met onze achterban. We willen graag dat ze zonder aarzelen bij ons durven aankloppen om problemen bespreekbaar te maken. Wij gaan er dan graag mee aan de slag. En andersom staan we er natuurlijk ook voor de directie. Samen streven we een fijne werkomgeving na.”

Artikel delen: